Door Jan Goeijenbier
“Het bisdom wil niet dat de Poeldijkse Bartholomeusparochie investeert in gebruik van de kerk voor andere dan liturgische activiteiten. Wij moeten eerst met andere Westlandse parochies overleggen wat ons als dorpskerken te doen staat. Het is niet de vraag óf, maar wanneer enkele van deze kerken dicht gaan. Tot dat duidelijk is mogen wij géén cent aan ons kerkgebouw vertimmeren.” Aan het woord is Pieter Schijen, ruim een jaar vicevoorzitter van de Bartholomeusparochie Poeldijk. Hij had op 6 september, samen met pastoor Jaap Steenvoorden, een gesprek met vicaris-generaal Van Deelen van het bisdom Rotterdam.
Wat is het grote punt? Het gebruik van de Bartholomeuskerk, in 1926 gebouwd omdat de kerk met dezelfde naam, gebouwd in 1850, te klein was. Schijen: “De kerk van nu veel te groot én te duur om alleen voor katholieke vieringen te gebruiken. Zondags zijn er 40 á 50 mensen bij een mis, vaak minder. Veelal oudere en maar een paar jonge Poeldijkers. Met Kerstmis, Pasen en Pinksteren komen honderden mensen naar met koren en orkest opgeluisterde missen. Dan is de kerk, net als vijftig jaar geleden elke week, afgeladen vol.”
Nieuw plan is minder duur
Pieter Schijen: “omdat er zo weinig mensen naar missen komen is de exploitatie van het grote kerkgebouw steeds moeilijker, alleen al qua stookkosten. Daarom maakte het parochiebestuur al jaren terug plannen om meer activiteiten te organiseren. In een apart, van het liturgische deel afgescheiden deel. Aan de achterkant van het grote gordijn, zogezegd. Daar stonden vroeger ook kerkbanken. Wat horen wij van het bisdom? Dat ‘het niet wil dat de kerk een dorpsplein wordt’. Wij hebben een nieuw, minder duur plan gemaakt. Dat kan, na het gesprek deze week dus nog niet uitgevoerd worden.”
‘In kerk Zoeterwoude mocht het wél’
“Het gaat natuurlijk om het feit dat de kerk een officieel gewijd gebouw is. Zo hoort het ook; maar wij moeten toch in een deel – waar geen missen zijn – ándere activiteiten kunnen organiseren? Prima als dat deel ‘ontwijd’ wordt, daar zou Poeldijk alle begrip voor hebben. Ons bestuur overweegt de kerk in een stichting onder te brengen; dan huurt de parochie de kerk. Die stichting heeft dan meer vrijheid. Dáár is nu met het bisdom niet over te praten”, zegt Schijen. “Nogal gek, want in Zoeterwoude bijvoorbeeld mocht dát wel.”
‘Pastores moeten overal gezicht laten zien’
Wat moet er intussen in Poeldijk gebeuren om meer mensen in de kerk – ‘voor het gordijn’ – te krijgen? Pieter Schijen: “Het draait allemaal om inspiratie, dáár gaat het om. Wij en natuurlijk vooral de pastores, moeten in staat zijn meer mensen te mobiliseren. Pastores moeten overal hun gezicht laten zien. Niet alleen als iemand is overleden. Een praatje maken, in een winkel, op een dorpsplein, een markt of schuurfeest. Desnoods vragen zij of zij op een mooie dag mogen meevaren op een zogeheten zuipschuit. Of, als er communicantjes zijn, bij alle ouders en hun kinderen een bakkie gaan doen. Dát helpt. Ik ben overigens heel blij dat de leden van ‘mijn’ parochiebestuur harstikke actief zijn. Dat is ook hard nodig, willen wij in 2026 het 100-jarig bestaan van de trotse Poeldijkse kathedraal nog kunnen vieren.”’