Informatieavond Bartholomeus 27 november

Door Pieter Schijen en Koos Verbeek

Al bijna 100 jaar is de H. Bartholomeuskerk voor Poeldijk beeld- en sfeerbepalend. Voor kerkelijke Poeldijkers én voor de vele Poeldijkers die nooit of nauwelijks in de kerk komen. De toren van de ‘kathedraal van het Westland’ is van heinde en verre een vertrouwd baken. De ooit dekenale kerk van het rooms-katholieke Westland heeft de hoogste toren (76 meter) van alle Westlandse kerken. Zo’n ‘piek’ zien wij al lang niet meer in het kerkbezoek: dat neemt sterk af, net als het aantal pastores in het Westland.

Al twaalf jaar zijn er vergevorderde plannen onze kerk aan te passen aan de tijdsgeest. Parochie en Stichting Bij Barth werken daar elke dag aan. Zij willen, elk op eigen verantwoordelijkheid, geld genereren om dat mogelijk te maken. Parochiebestuur en Bij Barth hebben hetzelfde doel: in stand houden van de kerk voor de – slinkende maar actieve – parochiegemeenschap én alle andere Poeldijkers.

Bisdom moet alle uitgaven eerst goedkeuren
Een rooms-katholieke beperking maakt dat bijna onmogelijk: het parochiebestuur moet voor elke uitgave toestemming vóóraf hebben van de Rotterdamse bisschop. Bij Barth, geen binding met het bisdom, heeft wat meer vrijheid dan de parochie, op voorwaarde dat hun activiteiten passen bij de gewijde kerk. Daarom hebben parochiebestuur en Bij Barth zeer intensief contact. Er ligt nu een aanvraag bij het bisdom om aanpassingen in de kerk mogelijk te maken. Voor drie zaken:

• Kerk achterin wordt aantrekkelijker voor niet-kerkelijke activiteiten voor Poeldijkers en verenigingen.
• Het liturgisch centrum voor eucharistievieringen wordt kleiner en daardoor intiemer.
• De aanpassingen besparen energie en verbeteren de akoestiek van de kerk.

Geld om dát te doen is er. De aanpassingen veranderen de kerk, daarom willen wij onze plannen laten zien en toelichten. Parochiebestuur en bestuur Vrienden Bij Barth nodigen alle Poeldijkers uit op een informatieavond in de Bartholomeuskerk op maandag 27 november. Inloop 19.00 uur, programma van 19.30-22.00 uur.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *