Voorkeur van Poeldijkers: kleinere kerk én nieuwe functies

Door Jan Goeijenbier, foto’s Willem de Bruijn

Alléén liturgie, sluiten en verkopen, liturgie én nieuwe functies, of kleine kapel én herontwikkeling? Dat zijn in een notendop de vier scenario’s, die vicevoorzitter van de Bartholomeusparochie Pieter Schijen maandag 27 november op een drukbezochte informatieavond aan zo’n 100 Poeldijkers uitlegde. Vier scenario’s over de toekomst van de Bartholomeuskerk. Elk scenario met zijn plussen en minnen én uiteenlopende financiële gevolgen. Naar nu bekend, zeker € 500,000,00.

De Bartholomeusparochie heeft – net als vele andere katholieke geloofsgemeenschappen – al jarenlang last van sterk teruglopend kerkbezoek en daardoor lagere inkomsten. De vaak grote kerken zijn duur in onderhoud en exploitatie. Soms té duur, veel katholieke Nederlandse kerken moeten sluiten, worden gesloopt of omgebouwd tot appartementen, bibliotheek, theater of dorpshuis.

Regeren, dús vooruitzien
Precies daarom werkt de Poeldijkse parochie al sinds 2011 aan plannen om ‘de kathedraal van het Westland’ te behouden. Dat die klus niet eenvoudig is bleek al in interviews met Koos Verbeek en opvolger Pieter Schijen in Poeldijk Nieuws. De parochie wil regeren, dús vooruitzien. Grootste struikelblok is het Rotterdamse bisdom. “Voor elke uitgave door ons is toestemming vóóraf van de bisschop nodig,” zei Pieter Schijen eerder. Na de uitleg van Schijen en Ronald Grootscholten (Bij Barth) stelden veel bezorgde Poeldijkers vragen. Een grote meerderheid van hen kiest voor scenario 3. Dat betekent een kleinere ruimte voor missen en nieuwe functies in de kerk voor allerlei activiteiten voor de Poeldijkse gemeenschap. Het parochiebestuur hoopt zo snel mogelijk een keuze uit de 4 scenario’s te maken. Daarvóór komt er weer een informatieavond voor Poeldijkers.

Share:

1 thought on “Voorkeur van Poeldijkers: kleinere kerk én nieuwe functies

  1. Als oud Poeldijker (geboren en getogen) zou ik het vreselijk vinden wanneer ons oude vertrouwde ‘Bartje’ zou verdwijnen, mijn doop, 1e Communie, grote Communie en huwelijk vonden er plaats. Scenario 3 heeft dan ook mijn voorkeur. Hopelijk zal dit haalbaar zijn! Met vriendelijke groeten van de Veluwe, Harry Kouwenhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *